ЛЕКТОРАТИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В НІМЕЧЧИНІ

від | Жов 12, 2022 | Діаспора

Основними центрами викладання української мови в Німеччині саме в рамках україністичних студій до сьогодні вважаються Український Вільний університет у Мюнхені та Грайфсвальдський університет. Однак предмет «Українська мова» протягом останніх десятиліть неодноразово з’являється також у навчальних планах багатьох німецьких вишів, в яких проводяться ширші слов’янознавчі дослідження. Це інститути славістики в таких містах як Бохум, Бамберг, Геттінген, Мюнхен, Берлін, Ольденбург, Лейпциг, Віттенберг, Мюнстер та ін.

Зацікавлення вивченням української мови особливо зросло та стало виразно помітним після подій на Майдані у 2014 році. Так, зокрема, у Гумбольдтському університеті в Берліні вже у 2015 році був започаткований курс «Українська мова як іноземна» для студентів-славістів, організовано обмін студентів у рамках навчальної програми Еразмус, проведено семінари для викладачів української мови як іноземної в Німеччині тощо. Це все, безумовно, сприяло поширенню знань не тільки про українську мову, її граматику та лексику, але й історію, культуру та суспільство сучасної України. Студенти, які опанували українську мову нехай тільки на базовому рівні, отримували таким чином ключ до автентичних джерел інформації про нашу країну.

Чудовим прикладом успішного результату у вивченні української мови може стати публікація роману Валер’яна Підмогильного «Місто» німецькою мовою, серед перекладачів якого є ім’я Лукаса Йоури (Lukas Joura). Лукас був одним із перших слухачів згаданого вище українського курсу в Гумбольдтському університеті, а згодом навчався на україністиці в університетах Львова та Києва.

Важливими ініціативами є також започаткування курсів української мови у так званих «Народних університетах» (Volkshochschulen), які мають досить широкий спектр навчальних курсів для подальшого особистого розвитку.

У жовтні у німецьких університетах розпочався зимовий семестр 2022/2023 і він, безумовно, буде дуже знаковим для предмета «Українська мова як іноземна». Так, наприклад, Мовний центр Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері пропонує три курси для різних рівнів володіння мовою – як для початківців, так і тих, хто вивчав українську мову раніше і вже складав екзамен з цього предмету. Серед них один курс називатиметься «Українознавство: історія, культура, суспільство», який задуманий як свого роду розмовний клуб для тих, хто володіє українською та хотів би удосконалити свої мовні навички.

У цьому контексті варто згадати іншу ініціативу Європейського університету Віадріни – двотижневий курс з вивчення української мови для всіх охочих відкрити для себе Україну саме у мовному аспекті. Слухачами можуть стати як співробітники Віадріни, так і мешканці так званого Двоміста – німецького Франкфурта-на-Одері та польських Слубіц.

До слова: З 2017 року Європейський університет Віадріна у Франкфурті- на-Одері позиціонує себе як єдиний вищий навчальний заклад у землі Бранденбург, де офіційно викладається українська мова: 2017 – 2019 у Мовному центрі, 2019 – 2022 на факультеті культурознавства і соціальних наук, із початком зимового семестру 2022 року знову у Мовному центрі Віадріни.

До цього варто додати також, що у 2018 році у Віадріні була заснована кафедра історії України (Entangled History of Ukraine), яку очолює професор Андрій Портнов.

Схожі статті

Diaspora for Ukraine: Reconstruction and Development.

Diaspora for Ukraine: Reconstruction and Development.

З 2 по 5 лютого 2023 року в Берліні відбудеться семінар: Diaspora for Ukraine: Reconstruction and Development. Українські громадські організації з Німеччини разом з українськими діячами з України обговорять і розроблять дорожню карту для відбудови України,...

читати більше
Українська книга в Німеччині

Українська книга в Німеччині

З початком повномасштабного вторгнення росії до України 24 лютого українські активісти в Німеччині стали ще інтенсивніше займатися питанням популяризації української культури та зокрема літератури. Одним із головних просувачів української книги в ФРН є Данило...

читати більше
Розкажи мені казку, або вільні школи – запорука вільного суспільства

Розкажи мені казку, або вільні школи – запорука вільного суспільства

За даними Асоціації вільних вальдорфських шкіл станом на травень 2020 року, у світі налічується 1214 вальдорфських шкіл. Найбільше їх у Німеччині (252), далі йдуть США (123) та Нідерланди (115). У 2014 році вальдорфська педагогіка набула статус офіційної...

читати більше

Підпишіться на оновлення

Отримуйте свіжі статті та не пропускайте виходи нових випусків журналів!