Ментальне здоров’я українців в контексті першої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну

від | Бер 9, 2023 | Стиль життя

Лютий 2022.
Кажуть, він досі триває, а завершиться тоді, коли оголосять про Перемогу моєї країни, і нарешті почнеться справжня весна – сезон відродження та миру. Коли світ довкола занадто нестабільний – доводиться тиснути на паузу, гальмувати, переходити на енергоощадний режим. Це допомагає зберегти себе і вистояти. Коли ж нестабільність триває занадто довго – процес адаптації робить свою справу, і ми перемикаємось у фазу активності за стресових умов. Втім, стрес регулярний, його наслідки накопичуються, а загальний рівень напруги не зникає – саме в такі моменти варто почати дбати про своє ментальне здоровʼя, якщо не почали досі, замість того, щоби ціною здоровʼя продовжувати бігти ще швидше, змагаючись з невідомістю.

Я пишу ці рядки напередодні першої річниці вторгнення рф в Україну. Моторошно пригадувати ранок 24.02.2022. Моторошно усвідомлювати як довго вже триває війна та які втрати вона несе з собою. Моторошно розуміти, що війна триватиме далі. Моторошно, але можливо. Українці сильні, це правда. Витривалі, міцні, незламні. Проте ця сила дається дорогою ціною – і тому зараз так важливо говорити не лише про силу тут і тепер, а й про те, як зберегти цей ресурс надалі і трансформувати травматичний досвід у ріст.

Людство травмує себе з жахливою циклічністю та систематичністю. Країна країну, спільнота спільноту, людина людину. Це наче невіддільна частина історії людства. Немов кожному наступному поколінню потрібно злити обʼєм агресії, що накопичився з часом. Після жахіть Другої світової, Голокосту, Хіросіми та Нагасакі (і все це протягом 12 років, з 1933 по 1945 включно) очікуваним, гуманним та єдино правильним видавалось саме те гасло – «Більше ніколи!». Але реальність доводить, що доки для однієї частини людства такі події та їх наслідки є неприйнятними та погрозливими, для інших вони слугують джерелом перверсивного натхнення, що згодом переростає у нову війну, руйнування або соціальну девіацію.

Для Фройда та його послідовників тут усе зрозуміло: відсутність можливості (та сенсу) у таких людей справлятись зі своїми імпульсами до руйнації та потягом до смерті пояснює термін «танатос», що охоплює поняття мортідо (потяг до самознищення) та деструдо (потяг до агресії та вбивства інших). Втім, на противагу таким імпульсам у складні часи активуються сили лібідо – креативна енергія, що спрямована на творення, задоволення, продовження життя (так-так, поняття лібідо значно ширше).

У міфологічному контексті, у контексті казок, що їх нам розповідали у дитинстві, – це сили добра і зла, але у дорослому житті вони знаходяться не десь там зовні, серед чаклунів чи богів Олімпу, а всередині самої людини. Тож якщо людство травмує себе систематично, а сили добра та зла знаходяться всередині самої людини, як можна рухатись вперед та рости після травматичного досвіду?

 Фундаментом для росту є ментальне здоровʼя і важливими цеглинами у ньому є визнання травматичного досвіду, а не спроби сховатись від нього чи заперечити його. Ментальне здоровʼя – це про те, коли ми говоримо собі та світу: «Так, це було боляче, складно, це й досі болить, але саме тому я йду далі та робитиму все від мене залежне, аби цей досвід залишався минулим, і якщо й визначав моє майбутнє, то лише як частина історії, але аж ніяк не як причина того, що я зупиняюсь». Саме це і роблять українці вже рік. Ми навчились, і у цьому наша сила. До Перемоги й також після неї нас чекає ще чимало нових етапів та випробувань, тому турбота про ментальне здоровʼя залишатиметься серед основних пріоритетів.

Ментальне здоровʼя українців – базис для подальшого розвитку країни. Це про майбутнє, наступні покоління та творення нової історії. Весняний випуск журналу недаремно присвячено темі ментального здоровʼя – адже саме з нього починається кожне відродження!

Схожі статті

Прикрашати  собою світ

Прикрашати собою світ

Розмова з Анною Момот – українкою, власницею студії краси у Франкфурті-на-Майні. На другий місяць повномасштабного вторгнення, пізно ввечері я відчула, що терміново потребую турботи про себе. Хотілося опинитися в такому місці, де наберусь сил, щоб жити й волонтерити,...

читати більше
Чорний день настав

Чорний день настав

Чорний день настав Останні пів року я працюю як сімейна лікарка у місті Дрезден. Серед моїх пацієнтів багато українців. Сьогодні, наприклад, прийшла молода жінка. Скажімо, Пані К. Скарг нема, просто записатися прийшла, почекала 5 годин у черзі, просто щоб знати,...

читати більше
Синдром відкладеного життя

Синдром відкладеного життя

Поки в Україні триває війна, чимало українців поставили життя на паузу. Ми чекаємо перемоги, а з нею тріумфу добра та певної визначеності, прозорішого вікна у майбутнє. Ми сподіваємось, що саме тоді точно будемо щасливими, енергійними та успішними, що саме тоді...

читати більше

Підпишіться на оновлення

Отримуйте свіжі статті та не пропускайте виходи нових випусків журналів!